Pădurea – spațiu pentru terapie sau picnicuri?!
În perioada estivală tot mai solicitate pentru odihnă și picnicuri devin pădurile, iar în consecință – acestea reprezintă un ecosistem murdar și dăunător pentru speciile de plante și animale care-l habitează.
Pe lângă acestea, pădurea își asumă roluri de menținere și continuitate a lumii vii:

  • Reprezintă habitat pentru plante și animale
  • Asigură protecția terenurilor și solurilor
  • Asigură calitatea apei
  • Asigură calitatea aerului
  • Asigură reglarea climei
  • Resursă de plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci
  • Resursă ecologică și economică importantă

Cu toate acestea, vizitatorii pădurilor, conștient lasă în urma sa gunoi. Ambalajele rămase în urma unui picnic de cele mai multe ori nu sunt colectate și rămân să habiteze și ele ecosistemul încă circa 100-400 de ani până la descompunere. Mai rău, acestea pot determina nimicirea florei și faunei prin consumarea lor și la propriu, pot servi ca sursă de incendiu.

Un alt obicei ofensiv pentru acest ecosistem este arderea deșeurilor pe rug. Prin arderea veselei de unică folosință și a pachetelor din polietilenă – se contribuie la încălzirea globală.
Arderea materialelor plastice eliberează substanțe chimice periculoase, care provoacă boli respiratorii și, fiind cancerigene, afectează sistemul imunitar uman. Totodată, pe spațiul în care a fost ars un rug – iarba ar putea să nu crească timp de 2 ani și mai mult.


Este de menționat faptul că poluarea pădurii poate fi și de tip fonică sau sonoră. Păsările și animalele ce habitează ecosistemul sunt sensibile la auz și preferă liniștea. Tocmai de asta, ascultarea muzicii la volum exagerat provoacă îmbolnăvirea și/sau emigrarea lor în alte medii.
Soluțiile pentru a combate și pentru a minimaliza poluarera pădurilor sunt simple:
1
Colectarea deșeurilor și aruncarea lor în spații special amenajate pentru sortare( Tip plastic, hârtie, sticlă, metal, deșeuri reziduale)
2
Schimbarea veselei de unică folosință pe veselă din plastic durabil predestinat refolosirii
3
Schimbarea pungilor din polietilenă pe torbe din țesut
4
Evitarea arderii rugurilor
5
Evitarea zgomotelor puternice
Pădurea trebuie tratată ca atare, ea este mediu pentru relaxare și terapie. De asta, necesar e să fie în echilibru și armonie în relația cu factorul antropic. Doar așa va continua prin procesul de schimb de gaze ale plantelor să ucidă agenții cauzali ai diferitor boli la oameni și animale. Prin urmare, doar așa, apa și aerul din pădure vor rămâne mai curate decât pe câmp și însutit mai curate decât în orașe.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a EcoVisio și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.
Caricaturile sunt realizate în cadrul proiectului Covid-19: Rezistența și Durabilitatea Societății Civile, finanțat de Uniunea Europeană / European Union in the Republic of Moldova și implementat de EcoVisio cu suportul ERIM în Moldova – IREX Europe.
Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media